Bezbednost na internetu
17.10.2024

Dragi klijenti,

U sadašnjem vremenu punom izazova, onlajn pretnji i prevara prilikom upotrebe platnih kartica i elektronskih servisa, podsećamo vas na nekoliko važnih mera koje API Banka preduzima u cilju zaštite vaših podataka, a  naročito onih koji se odnose na osetljive informacije o platnim karticama i lične podatke za prijavu na naše elektronske servise. Ujedno vas informišemo o načinima kako da ostanete sigurni u sajber prostoru i zaštitite se od različitih vrsta onlajn prevara.

ZAŠTITA PODATAKA O PLATNOJ KARTICI

Svi podaci o platnim karticama koje unesete na platformama naše Banke čuvaju se i obrađuju u skladu sa najvišim standardima bezbednosti. Primenjujemo napredne tehnologije enkripcije i dodatne bezbednosne mere kako bismo osigurali zaštitu vaših finansijskih podataka.

Podsećamo vas da Banka ni pod kojim uslovima  neće tražiti od Vas da putem e-maila, telefona ili SMS, Viber i WhatsApp poruka dostavljate podatke o svojoj platnoj kartici.

BEZBEDNO PRISTUPANJE ELEKTRONSKIM SERVISIMA BANKE – E-banking i M-banking

Kako bismo Vam obezbedili sigurno iskustvo pri korišćenju E-banking i M-banking aplikacija API Banke, preporučujemo sledeće mere zaštite Vaših pristupnih podataka:

  • Nikada ne delite svoje korisničko ime i lozinku sa drugim osobama;
  • Koristite tzv. “snažne lozinke” koje uključuju kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i specijalnih karaktera;
  • Redovno menjajte lozinku i izbegavajte korišćenje iste lozinke za različite platforme;
  • Uvek se odjavite sa naloga nakon završetka korišćenja servisa API Banke, naročito ako pristupate sa javnih ili zajedničkih uređaja.

U nastavku možete pronaći informacije o različitim mehanizmima fišing prevara i napada, kao i načine da ih prepoznate i da se od njih zaštitite.

FIŠING (PHISHING)

Fišing predstavlja pretnju po onlajn bezbednost korisnika i najzastupljeniji je tip onlajn prevare tj. sajber napada, pa kao takav predstavlja jedan od najvećih izazova za sve korisnike. Najčešće se realizuje kroz kanale komunikacije kao što su: imejl, lažni sajtovi, društvene mreže, SMS, Viber ili WhatsApp poruke.

Fišing je vrsta sajber napada u kom se maliciozni subjekt najčešće predstavlja kao ugledna kompanija, banka, državna institucija ili osoba, koja korisniku najčešće šalje imejl, SMS, Viber ili WhatsApp poruku ili upućuje poziv, simulirajući legitimnu komunikaciju.

Cilj ovakve komunikacije je distribucija malicioznog linka, priloga ili usmene instrukcije koja omogućava napadaču da preuzme kontrolu nad kompromitovanim uređajem ili da pristupi uređaju i zloupotrebi ga. Ukoliko primetite neke od navedenih elemenata, a poruka je stigla sa imejl adrese koja je u vašem adresaru, stupite u direktan kontakt sa pošiljaocem i proverite da li je zaista reč o fišing prevari ili se radi o legitimnoj komunikaciji. Ukoliko je takva poruka stigla od nepoznatog pošiljaoca, treba biti dodatno oprezan i ne preduzimati nikakve akcije poput otvaranja linka ili priloga. Preporuka je da se takve poruke izbrišu i da se na njih ne odgovara.

VISHING

Vishing (voice phishing)  je vid prevare u kojoj napadači koriste telefonske pozive da bi prevarili korisnike i dobili njihove lične informacije, kao što su brojevi kreditnih kartica, lozinke ili drugi osetljivi podaci. Prevaru možete prepoznati ukoliko poziv dolazi sa nepoznatog broja i traži vaše lične podatke, što banka nikad neće učiniti. Često se pozivalac predstavlja kao zaposleni banke ili neke druge finansijske institucije. U takvoj situaciji zatražite kontakt, a zatim isti proverite pozivom na zvaničan broj institucije.

SMISHING

Smishing (SMS phishing) je tip napada u kojem napadači koriste SMS kanal kako bi prevarili korisnike i dobili njihove lične podatke. Prepoznaćete prevaru tako što obično SMS dolazi od nepoznatog pošiljaoca, ima skraćene URL adrese ili vas poziva da posetite neki sajt, a poruka najčešće sadrži preteći ton.

Saznajte više o prepoznavanju i zaštiti od raznih vidova prevara na internetu i informišite se o savetima i preporukama na linkovima Udruženja banaka Srbije i Nacionalnog CERT-a Republike Srbije

Naučite kako da sačuvate svoju onlajn bankarsku bezbednost i ostanite sigurni.

Vaša API Banka